Pages

10 November 2011

İzafiyet Teorisi (Ayşe ve Öküzlerin Çekim Gücü Deneyi ver. 1,4 )



Açılırken hata verdiği için, eski bir yazımı tekrar yayınlıyorum.

“İzafiyet Teorisi” yani Türkçe meali ile “Görecelilik Kuramı” uzaklığın ve zamanın gözlemciye bağlı olarak değişebileceğini ifade eder. Günlük yaşamımızda mutlak olarak algıladığımız hız ve zaman gibi kavramların göreli olduğunu söyler, bir yandan da sezgisel olarak göreceli olduğunu düşündüğümüz kavramların ise mutlak olduğunu iddia eder. Bu noktada ışık hızına ve maddenin ışık hızına ulaştırılmasıyla ilgili ayrıntılara girer ki hiç girmeseymiş daha iyi olurdu bana göre dersiniz...
 

Belirli bir hızla giden A treni ile karşıdan gelen ve yine başka bir belirli bir hızı olan B treninin birbirlerine göre hızı A ve B hızlarının toplamına eşittir. A treninde bulunan Ayşe çayırlıkta otlamakta olan C öküzüyle göz göze geldiğinde kendini duruyor, C öküzünü gözünü önünden büyük bir hızla geçiyor algılar. Kendini duruyor sandığı uzayın içinde büyük bir hıza sahip C öküzünü, özel bir öküz sanar. B trenindekiler, A treninin öbür tarafında kaldıkları için C öküzünü görmezler. Onlar için o gün o çayırlıkta öyle bir öküz yoktur. Hayatlarında bir öküzün yokluğunu da hissetmezler haliyle. C öküzü ise trenin sesini duymasına rağmen kafasını kaldırsa da beynine görme sinyali 10 saniye sonra gittiği için Ayşe ile göz göze geldiği andan 10 saniye sonra Ayşe’yi trenin içinde göreceğinden aslında o gördüğü an Ayşe ve tren orada olmayacaktır. Varlığını ancak kavrayabildiği anda artık orada olmayan nesneler öküz için bir sorun olsa da o bu sorunun farkına asla varmayacaktır. Zaten C öküzünün bütün bunlar hiç de umurun da değildir. O bir öküzdür ve sadece taşaklarının altında biten otların farkındadır. Otlamaya devam edecektir. Sorulası bir soruda Ayşeler neden hep A trenine binmektedir öküz sever midirler? Ayşe öküzü gördüğü anki haliyle yani zaman çizgisinin o noktasındaki var oluş haliyle sevdiği için Ayşenin de aranıyor olduğu açık ve nettir.
 
Eğer Ayşe trenden indiğinde fikri değişirse bu teorinin değil Ayşe’nin suçudur. Bu önermede katkısı olan çok yakın arkadaşım sevgili “x” A treninde bulunan bir denektir uzun gözlemler sonucu deneğin deneyimlerine dayanılarak ve gözlem sonuçların yorum katılarak elde edilen bu durum biraz üzücü ve bir o kadar da sıradan olsa da Ayşelerin fark etmekte sıkıntı yaşadığı bir durumdur. Denek C öküzü ise bu deneyde kendisine düşen görevi olağan bir standartlıkla yerine getirmiş ve denek Ayşe’ye yapabileceği her türlü puştluğu deney süresince esirgemeden yapmıştır. Sevgili x’e “ben demiştim” dedirttiği için ve uzun bir süredir konuşacak kimse bulamayıp sık sık kafamı siktiği için teşekkür ediyorum.
Not: Kişiler hayal ürünüdür; bu açıklamaya ihtiyaç duyan öküzler okusa da anlamaz zaten.

No comments: